HOME

Aktualności

O NAS

SZKOLENIE ŻEGLARSKIE

SZKOLENIE MOTOROWODNE

REJSY

GALERIA

KONTAKT

LINKI

WIEDZA
Kursy żeglarskie
Kursy jachtu względem wiatru
Manewrowanie
Przepisy
Locja
Prace bosmańskie
Egzamin-wiedza teoretyczna
Egzamin
Dokumenty - karta egzaminacyjna ż.j.
Dokumenty - zaświadzczenie o zdaniu egzaminu
Oswiadczenie rodzicow i opiekunow
Literatura
Nauka i testy
Komendy
W żeglarstwie tak jak w innych dziedzinach życia porozumiewamy się za pomocą komend prawidłowo wydawane mogą ułatwić pływanie oraz życie.

Jako przykład pokażmy relację partnerską Kaziu-Mariolka:

KOMENDA
   M : Kaziu przygotuj śmieci do wyrzucenia do kubła w podskokach - Dobra precyzyjnie wydana komenda właściwie nie pozostawia pola do interpretacji.

Taka komenda zawiera informację: 
KTO   - Kaziu
CO     - przygotuj śmieci do wyrzucenia
GDZIE- do kubła
JAK -   w podskokach

Kaziu który przecież podstawowe szkolenie żeglarskie ma już za sobą odpowiada:

ODPOWIEDŹ
K: Jest przygotuj śmieci do wyrzucenia do kubła w podskokach.

Mariolka słysząc taką odpowiedź może być pewna że Kaziu zrozumiał przekaz i polecenie zostanie wykonane(chyba że Kaziu ma właśnie pływanie na zimowisku barek :)
Będąc gotowym do wykonania zadania a zarazem chcąc uniknać niepotrzebnych i trudnych pytań(Kaziu nie chce być posądzony o opieszałość)
Powinien zameldować:

MELDUNEK
K: Śmieci gotowe do wyrzucenia do kubła w podskokach.

Dobra odpowiedź właściwie nie pozostawia punktu do zaczepienia i Kaziu może radośnie przystąpić do wykonania zadania.

Wróćmy do żagli, komendy:


- CUMY:

  1.  Komenda  :  Przygotuj cumę(szpring) dziobową/rufową do oddania
      Odpowiedź:  Jest przygotować cumę(szpring) dziobową/rufową do oddania
      Meldunek:    Cuma(szpring) dziobowa/rufowa do oddania klar - meldunek taki oznacza że jest

  2.  Komenda :   Przygotuj cumę(szpring) dziobową/rufową nabiegowo
      Odpowiedź:  Jest przygotować cumę(szpring) dziobową/rufową nabiegowo
      Meldunek:    Cuma(szpring) dziobowa/rufowa nabiegowo klar

  3.  Komenda :   Cumę(szpring) dziobową/rufową  luzuj/wybieraj/oddaj/obłóż
      Odpowiedź:  Jest cumę(szpring) dziobową/rufową  luzuj/wybieraj/oddaj/obłóż
      Meldunek:    Cuma(szpring) dziobowa/rufowa nabiegowo klar
      Komenda:    Klar na cumach(szpringach)
      Odpowiedź: Jest klar na cumach(szpringach)
 
  4. Komenda  :  Przygotuj cumę dziobową/rufową do podania na keję(do obłożenia na boję)
      Odpowiedź:  Jest przygotować cumę dziobową/rufową do poddania na keję(do obłożenia na boję)
      Komenda :   Cumę dziobową/rufową  na keję/boję
      Odpowiedź: Jest cumę dziobową/rufową  na keję/boję
 
  5.  Komenda   : Wybierz luz na cumach(szpringach)
       Odpowiedź :Jest wybierz luz na cumach(szpringach)


-ODBIJACZE:
   
 1.   Komenda    :Odbijacze na lewą/prawą burtę
       Meldunek   : Odbijacze na lewej/prawej burcie
 
  2.  Komenda    :Chroń odbijaczem lewą/prawą burtę
       Odpowiedź :Jest chroń odbijaczem lewą/prawą burtę
 
  3.  Komenda    :Odbijacze na pokład
       Meldunek    :Odbijacze na pokładzie
       

- DESANT:
 
  1.   Komenda   : Desant na pokład(na keję)
        Odpowiedź: Jest desant na pokład na keję
        Komenda   : Dziób(rufa) prawo/lewo na wodę
        Odpowiedź : Jest dziób rufa prawo/lewo na wodę
        Komenda   : Chroń dziób/rufę/burtę
        Odpowiedź : Jest chroń dziób rufę burtę

- PAGAJE:

   1.   Komenda   : Przygotować pagaje
        Odpowiedź : Jest przygotować pagaje
   2.  Komenda    : Pagaje chwyć
        Komenda    : Pagaje lewy/prawy naprzód/wstecz
        komenda    : Pagaje prawy/lewy naprzód lewy/prawy wstecz - gdy chcemy dokonać obrotu jachtu
        Komenda    : Pagaje hamuj - oznacza pióra w wodę
        Komenda    : Pagaje basta

- ŻAGLE:

  a) stawianie

  1.  Komenda  :  Przygotuj grota/foka do stawienia.
      Odpowiedź:  Jest przygotować grota/foka do stawienia
      Meldunek  :  Grot/fok do stawienia klar - taki meldunek oznacza że żagiel jest gotowy do postawienia(fał i buchta są zdjęte z knagi)


  2.  Komenda :   Grota/foka staw
      Odpowiedź:  Jest grota foka staw
      Meldunek  :  Grot/fok po stawieniu klar
      Komenda  :   Klar na fałach
      Odpowiedź:  Jest klar na fałach
 
b) praca żaglami(wybieranie,luzowanie,żagle na wiatr - hamowanie żaglami)

  1.  Komenda  : Prawy/lewy foka szot wybieraj/luzuj
      Odpowiedź: Jest prawy/lewy foka szot wybieraj/luzuj
  
  2. Komenda  :Prawy/lewy foka szot wybierz/luz
     Odpowiedź:Jest prawy/lewyfoka szot wybierz/luz różnice pmoiędzy wybieraj/wybierz luzuj/luz

      Różnice:
        - wybieraj => wybieraj do pracy, szotmen wybiera żagiel w sposób najbardziej optymalny
        - wybierz => szotmen wybiera żagiel na blachę tak że aż szoty trzeszczą a czasem nawet i stawy :)
        - luzuj     => szotmen luzuje żagiel do pracy, luzuje żagiel w sposób najbardziej optymalny
        - luz        => szotmen puszcza szot fok jest wyluzowany szotmen jest wyluzowany, kapitan zaczyna się spinać

   3. Komenda   : Fok/Grot prawo/lewo na wiatr - wystawiamy żagle na wiatr po przeciwnych stronach, jacht zaczyna hamować
      Odpowiedź : Jest fok/grot prawo lewo na wiatr
      Komenda    : Fok/grot luz
      Odpowiedź : Jest fok grot luz

  c) zrzucanie:
    
  1.  Komenda  :  Przygotuj foka/grot do zrzucenia
      Odpowiedź:  Jest przygotować foka/grota do zrzucenia
      Meldunek  :  Fok/grot do zrzucenia klar - taki meldunek oznacza że żagiel jest gotowy do zrzucenia(fał i buchta są zdjęte z knagi)


  2.  Komenda :  Fok/Grot staprecz
      Odpowiedź:  Jest fok/grot precz
      Meldunek  :  Fok/grot po zrzucenia klar
      Komenda  :  Klar na fałach
      Odpowiedź:  Jest klar na fałach

- ZWROT PRZEZ SZTAG:
    
        Komenda  : Do zwrotu przez sztag
        Odpowiedź: Jest do zwrotu przez sztag - cała załoga jednym głosem odpowiada na polecenie powodując popłoch wśród dzikich kaczek na zimowisku barek :)
        Komenda  : Prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot luz
        Odpowiedź: Jest prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot luz
        Komenda  : Prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot wybieraj
        Odpowiedź: Jest prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot wybieraj

- ZWROT PRZEZ RUFĘ:
   
        Komenda  : Do zwrotu przez rufę
        Odpowiedź: Jest do zwrotu przez rufę - .jak wyżej
        Komenda  : Prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot wybieraj
        Odpowiedź: Jest prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot wybieraj
        Komenda  : Prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot luzuj
        Odpowiedź: Jest prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot luzuj

    Uwaga bardzo ważne jest tutaj zachowanie sekwencji wybieraj - luzuj, jeśli fok najpierw zostanie wyluzowany może owinąć się dookoła sztagu i podrzeć.
HOMEAktualnościO NASSZKOLENIE ŻEGLARSKIESZKOLENIE MOTOROWODNEREJSYGALERIAKONTAKTLINKIWIEDZA
Szkolenie zeglarskie Wrocław szkolenie motorowodne